Det finns oändligt många möjligheter om man är lite kreativ och har lust att leka med återvinningsmaterial. Det är ganska lätt och det är nästan bara fantasin som sätter gränser för vad man faktiskt kan göra. Du kan göra fina lampor av gamla marmeladburkar, små nissar och troll av pappret från en använd köksrulle eller toalettrulle, du kan använda gammalt trä och brädor för att skapa fina hyllor och krokar till hemmet – som sagt finns det mängder med möjligheter.

Roligt och kreativt med syltburkar

Det går att få ut mycket av gamla syltburkar eller liknande om man tänker lite kreativt. De kan enkelt göras om till lampor eller så kan de rengöras och dekoreras och användas till annat än sylt. En idé är att limma fast burken på en ljusstake så att den får en fin fot. Måla locket till burken och ljusstaken i samma färg och fäst därefter glaset på staken. Nu får du en kreativ förvaring till rummet, eventuellt till godis. Det är fint att ställa flera bredvid varandra.

lamper af glas

Kreativ med pallar

Träpallar har länge varit bra till gör-det-själv- återvinningsprojekt och är det fortfarande för att det finns så många möjligheter. Man kan enkelt stapla några stycken på eller bredvid varandra, och snabbt har du en bra början till en soffa som du kan dekorera med kuddar.

Du kan också sätta två pallar mot varandra, måla dem och lägga på en platta, några klinkers eller något annat att ovanpå, så har du ett högt bord till terrassen. Man kan också göra en rolig och annorlunda hylla av gamla pallar. Antingen kan du använda den som den är eller måla den innan du sätter upp den. Vill du ha ett mindre rustikt utseende, läs här en stegvisa instruktionen till hur man kan göra en hylla av pallar.

Här kan du också hitta inspiration och idéer till olika möbler med pallar för inomhusbruk eller för uteplatsen.

hylde af paller

Äppellådor i mängder

Äppellådor är också fantastiska för återvinningsprojekt, och kan användas till hyllor, förvaring eller till diverse möbler i hemmet. Det går också bra att bara måla sin äppellåda och sätta hjul i botten så har du fått en bra förvaringslåda till exempelvis barnens rum. En annan möjlighet är att måla lådan och därefter lägga den på ena långsidan. På den andra sidan sätter du fast 4 hjul och du har nu ett häftigt litet sidobord med hylla. Om du har fler lådor kan du sätta ihop dem till något större, exempelvis ett soffbord av äppellådor, eller en fin och praktisk rumsavdelare.

Man kan få tag på lådorna på många olika ställen, t.ex. på loppmarknader om man vill ha äkta vara. Annars kan man köpa nya i diverse hobbybutiker.

Æblekasse sofabord

Återvinningspapper som presentpapper

Vi köper metervis av presentpapper året runt, till alla presenter som ska slås in och ges bort till bekanta, familj och vänner. Istället för att göra av med en massa pengar på presentpapper kan man återvinna gamla tidningar och tidskrifter. En gammal tidning ger presenten ett mer rustikt utseende, speciellt om du väljer att använda garn som presentsnöre. Väljer du att använda en gammalt tidskrift med massor av färger så ser det superfint ut med satinband som presentsnöre.

Andra roliga projekt och kreativa idéer

Det finns många kreativa idéer och möjligheter att prova på och kollar man runt lite kan man snabbt hitta inspiration till kreativa projekt med återvinningsmaterial. Ett par roliga projekt man kan göra är bland annat en hållare till örhängen av ett gammalt rivjärn. Börja med att måla rivjärnet i en fin färg. Därefter kan man, om man vill göra lite mer av det, placera lite pynt på toppen eller botten. Och när den torkat har man en rolig och annorlunda hållare till sina örhängen.

Har du en gammal trästege liggande i skjulet, så kan du också använda denna, den kan nämligen sättas upp på väggen och bli en rustik bokhylla. Läs en stegvis instruktion till din hylla här.

DIY reol