DIY design lampe

Lampor kan skapa liv, charm och stil i hemmet och det finns många olika modeller av diverse lampor. Det är nästan bara fantasin som sätter gränser för vad man kan hitta för olika lampor på marknaden. Om man vill ha en lampa med en unik personlighet kan man prova på gör-det-själv-lampor. När vi säger gör-det-själv-lampor är det i första hand lampskärmen vi tänker på. Som privatperson ska man helst inte starta alltför stora projekt som har med el att göra, så därför nöjer vi oss med tips och idéer till olika lampskärmar.

 

På många restauranger, kaféer och liknande ser man ofta någon rolig och annorlunda lampa, som faktiskt inte behöver kosta en förmögenhet att göra själv. Därför har vi på den här sidan samlat några gör-det-själv-lampprojekt, och dessutom har vi lagt ett nytt projekt nederst på sidan. Projektet är lätt att ta sig an, och inom kort har du din egen unika lampa.

Olika gör-det-själv-lampprojekt

Saknar du en lampa till matbordet, skrivbordet eller myshörnan så kan du få lite inspiration här till ditt nästa lampprojekt. Varje länk innehåller en stegvis instruktion så det är bara att sätta igång.

 • Gör-det-själv-sicksacklampa – en mysig lampa till kontoret eller myshörnan.
 • Gör-det-själv-skrivbordslampa – en fin lampa till skrivbordet – så du får lite extra ljus på jobbet eller läxorna. 
 • Gör-det-själv-lampor av glas och vaser – fina secondhandlampor till hörnet eller bordet. 
 • Gör-det-själv-designerlampa – Lampa gjord av papp, som ger en fantastisk effekt, perfekt till matbordet.

Gör-det-själv-matbordslampa

Denna lampa är jättefin och har ett sportigt uttryck, eftersom den är gjort av bordtennisbollar. Men man tänker på allt annat än bordtennis när man ser lampan, den har ett unikt och stilrent uttryck som är perfekt till matbordet. Lampan är lätt att tillverka och man behöver inte vara alltför händig. Det hela tar ca 4 timmar, sedan har du en färdig hemmagjord lampa som du kan hänga upp.

DIY spisebordslampe

Lista på material

 • rund lampskärm, ca 40 cm i diameter och 25 cm hög
 • ca 250 bordtennisbollar
 • sladd med sockel
 • krok
 • plugg
 • limpistol
 • borrmaskin

  (digital detektor)

Steg 1 – bordtennisbollar i mängder

Det första du ska göra är att limma fast alla dina bordtennisbollar på lampskärmen. Använd en limpistol och tänk på att limmet blir väldigt varmt, så akta fingrarna. Limma dem bredvid varandra och när den första raden är klar limmar du på nästa rad lite förskjutet (se bild)

Steg 2 – färdig lampskärm

Nu har du faktiskt gjort egen lampskärm och den är klar att hängas upp. Har du en befintlig lampskärm du ska byta ut så är du nästan klar. Om du behöver något nytt att hänga lampan i har du en liten bit kvar. Bestäm vart du vill att lampan ska hänga och borra hål i taket. Sätt i pluggen och skruva fast kroken. Nu kan du hänga lampan på kroken och koppla in strömmen. Kom ihåg att det kan krävas en elektriker för att koppla in strömmen.