overfræser

Med en överfräs har du möjlighet att tillverka föremål i trä med plana och krökta ytor.

Se hur man använder den här.

Vad är en överfräs?

Med en överfräs har du ett snabbt roterande skärverktyg som utför uppgifter såsom spår, dekorativa kanter eller fördjupningar på olika träslag.
Du kan köpa olika typer av fräsar, som måste motsvara den faktiska hårdheten i materialet du vill använda överfräsen till.
Med en överfräs får du ett mycket mångsidigt verktyg som kan göra spår, kanter och profilfräsningar som används för både långhåls- och kopiefräsning.

Vad är fräsning?

Fräsning är en bearbetningsprocess i vilken det tillverkas objekt med antingen plan eller krökt yta.
Fräsningsprocessen utförs genom att fräsmaskinen är placerad ovanpå det ämne man önskar göra utskärningar i. Skärkanterna på fräsen avlägsnar överskottsmaterial, såsom träflis.
Trästycket är fastspänt i en jigg, som är monterad på ett fräsplanet som rör sig i längdriktningen av fräsen.

Fräsning på frihand

När du har en överfräs har du ett verktyg som kan användas med frihand och du ska därför inte spänna upp maskinen.
Därför, när du vill använda din överfräs, ska du först börja med att rita upp utsnittet du vill göra på träet så att du har en mall att följa runt. För att resultatet ska bli tillfredsställande, är det nödvändigt att öva först.
Så om du har några bitar trä som ändå inte kan användas, kan dessa användas för att öva på. Detta ger dig en säker hantering av maskinen och du blir tränad i att undvika att skaka på händerna.
För att göra en framgångsrik fräsning med en överfräs är det nödvändigt att kunna hålla maskinen följsamt och exakt.

Om du ska fräsa många likadana ämnen, kan det vara en god idé att använda en mall så att du försäkrar dig om att alla bitar har samma utskärningar.

Innan du använder din överfräs

Det finns ett antal saker som du bör vara uppmärksam på innan du använder din överfräs.

Tips 1 – Välj rätt fräs

För att du ska få det bästa resultatet är det viktigt att du väljer rätt fräs för jobbet. Se därför efter ifall överfräsen är lämplig för fräsverktygets storlek och det material du vill använda den till.

Tips 2 – Låt överskottsmaterial vara kvar

Om du inte är så erfaren med överfräsen kan du först göra en grov utskärning med sticksåg. Om du gör detta, se till att lämna kvar litet överskottsmaterial, vilket gör att överfräsen har något att bearbeta när objektet ska finjusteras.

Tips 3 – Använd parallellanslag

Så snart du ska skära ut raka kanter med överfräsen, ska du se till att använda ett parallellanslag som en guide. På så sätt får du de finaste resultatet och försäkrar dig om raka kanter.

Tips 4 – Användning av cirkelfräsen

Om du ska bearbeta kurvor, såsom kanten på en rund bordsskiva, kan du använda en cirkelfräs.

Tips 5 – Sätt fast materialet

För att du enklast ska kunna styra det trä, eller annat material, som du vill använda överfräsen till måste du sätta fast det.
Detta kan göras med skruvtvingar till en arbetsbänk eller hyvelbänk. Du kan använda överskottsträ till att lägga mellan tving och material för att undvika tryckmärken.

Tips 6 – Ställ in djup

Beroende på hur djup fräsning du vill ha på ditt material, ska överfräsen ställas in på olika djup. Vid mycket djupa fräsningar kommer du behöva fräsa över flera gånger. På så sätt överbelastar du inte din överfräs och du ger den en längre livslängd.