multiplader

Att bygga med multiplattor är lika enkelt som att bygga med LEGO-klossar. Plattorna är lätta att sätta ihop och du behöver bara tillföra lim.

Vad är en multiplatta?

Multiplattan är ett av de mest mångsidiga material som du kan använda. Plattorna sätts ihop som byggklossar och kan användas för alla typer av kreativa lösningar. Oavsett om du vill bygga en skiljevägg, göra en utbyggnad eller ett skåp eller använda dem i ett våtrum så kan du använda multiplattor.
Multiplattor kan användas inomhus och utomhus och på bärande väggar liksom icke-bärande skiljeväggar inomhus. Detta gör materialet mycket användbart.

Detta är multiplattan gjord av

Multiplattan är gjord av en miljövänligt lättbetong och tål både värme och vatten eftersom den varken är mottaglig för fukt, röta eller svamp.
Ytan är jämn och du behöver inte putsa den efteråt.
När multiplattan är uppsatt kan du klä den med tapet, kakel eller filt, eller så kan man sätta isolering och tegel runt dem.
Multiplattor är tillgängliga i standardstorlekar 600×400 mm i två olika tjocklekar – 75 mm, som väger 11,6 kg, och 100 mm, som väger 15,5 kg.
Multiplattor är skruv- och spikfasta så att du behöver bara använda en vanlig borrmaskin, och inte en slagborr när du vill sätta upp något på multiplattan.

Hur du sätter upp multiplattan

Det enda du ska använda när du sätter upp multiplattor är en vanlig handsåg, något slags foglim och lite tekniskt snille.

Steg 1 – rita upp konstruktionen

Innan du sätter igång med mulitplattorna, kan det vara en god idé att rita upp den önskade konstruktionen. Då försäkrar du dig om att det finns plats för den önskade konstruktionen i det rum du vill uppföra den i. Dessutom ska du försäkra dig om att plattorna kan stå på ett stabilt underlag så att du får en säker konstruktion.

Steg 2 – borsta och fukta bindningsytan

Multiplattor ska fuktas innan du börjar sätta ihop dem. Genom att fukta ytorna på multiplattorna ser du till att limmet fäster optimalt och att plattorna därför sitter ihop så säkert som möjligt.

Steg 3 – limma

När du har ritat upp konstruktionen och sett till att borsta och fukta bindningsytan ska du lägga på limmet. Det är ett tunt foglim som ska användas och det ska jämnas ut med en spatel för att få en enhetlig yta på limmet.

Steg 4 – passa till multiplattan

Mät upp plattan och kapa den efter de mått som du behöver för din konstruktion. Detta görs med en handsåg. Se till att du sågar rakt genom att placera ett vattenpass på multiplattan, så att du får en stabil konstruktion.

Steg 5 – rätta till plattan

Om plattan är inte rak, kan du rätta till den med handsågen och mäta efter med vattenpasset. När du är helt säker på att multiplattan är rak, kan den användas för din konstruktion.

Steg 6 – slipa multiplattan

När multiplattan är helt rak, ska sidorna och överkanten på den slipas. När fogmassan är torr efter 2 timmar ska plattan spacklas med sandspackel. Spackeln ska läggas över själva plattan med ett bred spatel. Om du använder multiplattan i ett våtrum ska du spackla med ett våtrumsspackel.
Låt spackeln torka i några timmar och du kan börja med att efterbehandla multiplattan och sätta dit önskat material utanpå den.
Var uppmärksam på att multiplattor inte kan ställas ovanpå trägolv, då dessa inte betecknas som ett stabilt underlag. Använd i stället stålprofiler i gjuten betong som kan användas som underlag för att ställa multiplattorna på.