Hammaren är ett av världens äldsta verktyg, och kommer i många olika storlekar och med olika funktioner. Oftast består hamrarna av huvud av järn och ett skaft av trä. Hammaren används till att slå i saker som spik, kilar och stift men kan även användas till exempelvis nedrivning.

Vilken hammare ska du välja?

Även fast hammaren är ett primitivt verktyg, finns det många olika typer att välja mellan och vilken du ska välja beror på, vad du ska använda hammaren till. Det gäller allt från vilket yrke du har, till vad du ska slå i. Vi har listat ett urval av hammare, som du kan ha användning av.

Välj rätt storlek

När du ska välja storlek på din kommande hammare, så spelar vad du ska slå i en stor roll. En stor hammare fungerar inte att slå i stift med. Då det stora huvudet gör den svårare att hantera. En liten hammare till stort spik ger också dåligt resultat, då det inte finns så mycket kraft i huvudet. Välj därför en stor hammare om du ska slå i stora spik och välj en liten hammare om du ska slå i mindre saker, så har du bättre kontroll över hammaren och därmed undgår att du slår dig själv på fingrarna.

Bänkhammaren

Bänkhammaren är nog den vanligaste hammaren för allmän användning. Hammaren kommer med en bane och ofta med en spetsig pen, men kan också komma med en rund spets. Ska du använda hammaren till metallarbeten, är bänkhammaren med rundspets den rätta hammaren för dig, som ska böja eller forma metall. En spetsig pen är till för att fästa små spik och stift.

Snickarhammare

Snickarhammaren kommer i olika viktklasser. Med sin spetsiga pen, är de bäst till att slå i fina stift med, då tunga hamrarna klarar de mer grövre arbetet. Hammaren har fyrkantigt bane och plana flader, vilket gör den lättanvänd på ställen där det är trång om plats.

Penhammare

Penhammare är en kraftigare hammare, och är därmed idealisk att sätta ihop brädor, då hammaren inte ger märken på brädan. Hammaren kommer dessutom med en klo i penen, som används till att fästa spikar med. Det ena benet av klon är förlängt, så du kan komma under ett böjt spik och rätta upp det.

Kulhammaren

Kulhammaren är en kraftig hammare, som oftast används vid grövre träarbeten. Banen på hammaren är rund, och penen är utformad som en kula. De kraftigt böjda benen som formar kulan, ger en bra kraft så du lättare kan dra ut spik eller lossa brädor.

Slägga           

 En slägga är en väldigt tung och slagkraftig hammare, som passar till mycket grovt slagarbete. Släggan används ofta till nedbrytning eller att banka ner pålar i jorden. Storleken på slägga omnämns ofta i kilo.

Hammare

Vidste du?

Visste du, att hammare och segel är en kommunistisk symbol for arbetare i industrin och lantbruket?