Med en fogsvans i handen, klarar du snabbt och lätt de mindre sågarbetena i hemmet, utan att det är nödvändigt att ansluta ett el-verktyg. Det är kanske inte så ofta, som du ska använda en fogsvans, men det finns heller inte andra typer av verktyg som kan ersätta dess funktion, och det är därför ett verktyg som är bra att ha liggandes. Dessutom kan fogsvansen klara en del arbeten bättre än vad kap-eller rundsågar klarar av. Därför finns det ingen anledning att inte, ha en fogsvans i sin verktygslåda eller hängandes på väggen i verkstaden.

Derfor er der ingen grund til ikke, at have en fukssvans i sin værktøjskasse eller hængende på væggen i værkstedet.

Vad er en fogsvans?

En fogsvans är en handburen såg, med ett lätt tillspetsat sågblad med kraftiga tänder, som är placerade under sågens handtag. Detta gör sågen idealisk till diverse arbetsuppgifter i hemmet, då den klarar både större och mindre arbetsuppgifter med bravur. Fogsvansen kan även användas i trädgården, till de värsta grenarna som ska sågas itu eller till sågarbeten i verkstaden. Utöver namnet fogsvans, går sågen även under namnet handsåg, p.ga dess storlek och lätta hantering i handen.

fogsvans

Vad skal du titta efter när du väljer fogsvans?

Om det är första gången du ska ut och investera i en fogsvans, är det ett par goda råd att ha med sig innan du genomför köpet. Fogsvansen ska ha ett stabilt blad som är monterat på ett robust grepp som är ordentligt fastgjord, så det ger den bästa arbetsupplevelsen när du går i gång med olika sågarbeten i hemmet. Själva sågbladet på fogsvansen ska alltid vara tillverkad av kallvalsat stål, som lackerats eller fått en teflonbeläggning. Därutöver kommer sågbladet i två olika utgåvor, antingen tvärflätad eller universal tandad.

Med en tvärflätad tandad såg är tänderna på sågbladet sneda, vilket är en fördel när det ska sågas i mitten eller sågen ska delas på tvären. Med ett universal tandat sågblad är tänderna jämna, vilket är en fördel om det bara är en liten bit av träet som det ska sågas eller om det ska sågas ett tvärsnitt.

Greppet på sågen ska vara tvåkomponerat, så du alltid greppar om ett mjukt och säkert handtag, där du samtidigt får plats med din hand. Detta gör at fogsvansen är behaglig att använda, och du undviker obekväma ställningar med sågen.

Därutöver ska tänderna vara härdade, det är därför inte möjligt att fila dem.

Man kan köpa vissa fogsvansar, där man bara får handtaget och kan därefter byta ut sågbladet, beroende på vilka sågarbeten du ska göra eller om de gamla sågbladen blir utslitna och behövs bytas ut, om du väljer en fogsvans utan möjlighet att byta ut sågbladen, kan du ta en såg med mellanfina sågtänder, som kan klara de flesta sågarbeten utan du ska stå för länge och såga igenom träet.

Vidste du?

Att ordet fogsvans kommer från det tyska ordet fuchsschwanz, som betyder rävsvans?

När är det bra att använda en fogsvans?

En fogsvans kan användas till flera olika uppgifter. Om det är ute, inne eller i verkstan kan du ta fogsvansen under armen, och ha den till att hjälpa dig med arbetsuppgifterna. Arbetsuppgifterna kan exempelvis vara, när det ska sågas i större eller grövre material som trä som ska placeras utanför, om du är i gång med att bygga ett skjul eller en gungställning till barnen. Fogsvansen kan även användas till inomhusarbeten, som fanerskivor eller till trälister och paneler som ska sättas upp. Det är sällan det finns arbeten som är för stora eller små till fogsvansen.