hjemmelavet opslagstavle

Få hjälp med att hålla ordning på familjens planering och aktiviteter med en hemmagjord anslagstavla. Genom att bygga din egen anslagstavla har du möjlighet att sätta din egna personliga prägel på tavlans utseende. Här kommer vi med några förslag till hur du själv kan göra en anslagstavla.

Klä om en masonitplatta

Den enklaste lösningen för att göra en klassisk anslagstavla är att täcka en mjuk masonitplatta med tyg. Plattan kan man köpa på diverse byggfirmor. Här kan man också få hjälp med att skära till plattan till önskat mått. Du behöver inte använda vadd, det räcker med att täcka plattan med tyg. Stryk gärna tyget innan du fäster det på plattan så att tyget inte skrynklar sig. Se också till att du sträcker ut tyget så mycket som möjligt när du klär plattan så att tyget inte hänger löst. Tyget häftas fast på baksidan av masonitplattan med en häftpistol. Därefter kan du spraya tyget med lite vatten så drar tyget ihop sig och kommer därför att sitta helt stramt.

För att få ut lite extra av din nya hemmagjorda anslagstavla kan du binda snöre lite kors och tvärs på tavlan. Då kan du både använda häftstift till att sätta fast saker på själva tavlan och små klämmor till att hänga upp bilder på snöret.

Det här behöver du:

  • Mjuk masonit eller korkplatta
  • Tyg, stort nog till att täcka plattan
  • Häftpistol och häftstift
  • Strykjärn
  • Ev.  snöre

Anslagstavla i en gammal ram

Det här är ett kul sätt att tillföra lite extra personlighet till sin anslagstavla. Det går både att använda en gammal anslagstavla eller göra en ny genom att följa anvisningen ovan. Istället för att hänga upp tavlan på väggen som den är kan man istället sätta den i en gammal ram. Man kan ha tur att hitta riktigt fina guldramar på loppmarknader runtomkring. Dessa kan man låta vara som de är eller måla dem i passande färger, men det kan vara riktigt fint med en svart anslagstavla i en guldram.

Gör din egen tavla med hjälp av griffelfärg

Ett annat roligt sätt att göra en anslagstavla på är att använda griffelfärg. Här ska du istället för att använda dig av en mjuk masonitplatta använda en MDF- eller spånplatta, men se till att ytan är helt slät. Även här kan du få plattan tillsågad hos en byggfirma, så att du är säker på att få helt jämna och snygga kanter. När du har fått ditt mått på tavlan ska den målas. Ge gärna plattan 2–3 lager av färg för att säkerställa att du får det bästa resultat. Eventuellt kan du också ge din tavla en omgång magnetfärg. Detta kan eventuellt göras på hälften av plattan. Här ska du också måla på flera lager magnetfärg för bästa resultat. Både magnetfärg och griffelfärg kan köpas i diverse hobbybutiker.

Detta behöver du:

  • MDF-platta, spånplatta eller hård masonit med slät yta
  • griffelfärg
  • pensel och en liten roller
  • magnetfärg

Annorlunda anslagstavla

När vi nu håller på med hemmagjorda anslagstavlor kan man också ta ett steg bort från idén om en fyrkantig traditionell anslagstavla. Man kan skära tavlan precis som man vill. En rund tavla kan vara jättefint, och för att göra det enkelt kan man använda sig av bordsunderlägg i kork. Dessa kan man exempelvis måla i olika mönster. Ett bra tips på hur du kan måla mönster är att måla olika fält i olika färger. Gör flera åt gången och sätt upp dem på väggen så att de kompletterar varandra. Nu har du en rolig och annorlunda anslagstavla.