lakering af trægulve

Obehandlade trägolv kan snabbt och enkelt bli förstörda av vätska, smuts och övrigt slitage.

Därför bör nya golv alltid bli ytbehandlade, så att du på bästa sätt skyddar ditt golv och ser till att det får ett långt liv. Eftersom trägolv blir slitna med tiden har vi gjort en guide till hur du får dina gamla golv till att se så gott som nya ut.

Hur ofta ett trägolv ska behandlas, och vilken typ av behandling golvet behöver varierar efter träslag, användning och vilken ytbehandling golvet har fått från första början.

För att säkerställa en lång livslängd, bör ett trägolv bortsett från ytbehandling dammsugas och rengöras med hjälp av golvsåpa minst en gång i veckan.

Vilken typ av behandling du ska ge ditt trägolv beror i högsta grad på träslaget och hur gammalt ditt golv är. Vi har samlat en rad olika behandlingar, och ger våra förslag på <vilka behandlingar de olika träslagen bör få.

Lutbehandling av trägolv

Luten hämmar den naturliga processen med att träet gulnar med åldern och bör därför användas om du har ett nytt eller nyslipat trägolv och om du vill att träet ska bevara sitt ljusa utseende, dock finns det träslag som mahogny och teak som inte får lutbehandlas.  Är du osäker på om ditt trägolv får lutbehandlas, bör du rådfråga en snickare. Lut behandling av golv fungerar inte i sig själv som ytbehandling, och bör därför kompletteras med efterbehandling med olja- eller såpabehandling.

Tillvägagångssätt för lutbehandling

När du ska lutbehandla ditt golv, bör du först se till att träet är rengjort och helt torrt. Därefter fördelas luten på träet med en roller, pensel eller svamp. Eftersom lut er skadligt och frätande bör du för säkerhets skull använda skyddshandskar och mask under arbetet. Låt luten torka i ca 8 timmar innan du går vidare med behandlingen. När luten har torkat slipas golvet. Detta kan göras för hand, antingen med hjälp av en mjuk slipsvamp med korn 100–120 eller en slipkloss med sandpapper runt om. Se till att dammsuga golvet grundligt efter slipning, så det är klart för nästa behandling.

Såpabehandling av trägolv

Äldre trägolv kan klara sig med en såpabehandling, vilket ger en fin och naturlig yta. Om behandlingen utförs korrekt ger det trägolvet ett bra skydd mot smuts och fläckar, men kräver dock att det tvättas oftare än golv som är olje- eller lackbehandlade. Golv som är behandlat med olja eller lack är också mer robust och mer motståndskraftigt mot slitage. För såpabehandling kan du använda natursåpa om golvet är lutbehandlat, men detta medför dock att golvet på sikt gulnar en smula. Vill du undvika detta kan du använda en speciell såpa som är tillsatt ett vitt pigment som bevarar den ljusa färgen.

Tillvägagångssätt vid såpabehandling

Såpan blandas med vatten efter produktens anvisningar och fördelas jämnt på hela golvet med en trasa eller mopp. Därefter torkas golvet med en torr trasa, processen upprepas minst 3 gånger för att matta träet. Det är viktigt att golvet får lov att torka mellan varje behandling.

Oljebehandling av trägolv

Härdande olja används för att behandla trägolv, där tillsatsen i oljan gör att den snabbt torkar in, samtidigt som att det leder till en hård och slitstark yta. Oljebehandling ger också en fin matt yta. Önskar man att bevara den ljusa nyansen i sitt trägolv, bör man använda olja med vitpigmentering. Det är viktigt att golvet är lutbehandlat före oljebehandlingen.

Hærdende olie bruges til at behandle trægulve, hvor den tilsatte hærder, får olien til at tørre hurtigt, samtidig med at det resulterer i en hård og slidstærk overflade. Oliebehandlingen giver ligeledes en flot silkemat overflade. Ønsker man at bevare det lyse hvide look i sit trægulv, bør man anvende olie med hvidpigmentering. Det er vigtigt, at gulvet er ludbehandlet inden oliebehandlingen.

Tillvägagångssätt vid oljebehandling

Golvet rengörs grundligt och torkas av. Har golvet nyligen blivit lutbehandlat bör golvet rengöras grundligt med vatten för att ta bort eventuella rester. När golvet är rengjort och torkat, påförs oljan tills ytan är mättad. Oljan påförs i ett tunt lager med hjälp av en pensel eller roller. Oljan tränger in i träet och ska verka i ca 30 min.

olja som inte trängt in träet torkas bort med en torr trasa. Låt golvet vara i ett dygn. Därefter slipas golvet av med en skursvamp. Sedan påförs ytterligare 2 tunna lager med olja med 6–8 timmars mellanrum. Återigen är det viktigt att överflödig olja torkas bort.

När golvet har stått i 6 timmar efter det sista lagret med olja ska du polera golvet med en skursvamp. Till större ytor kan du använda dig av en slipmaskin. Till sist torkas golvet med en bomullsduk tills ytan ser matt och fin ut.

Önskar du en mer slitstark yta till ditt trägolv än ovanstående möjligheter bör du lackbehandla. Läs mer här om lackering av trägolv.