Drömgolvet!

Hovedstue

Vi tänkte mycket på hur vi ville ha golvet. Det var faktiskt något av det första vi beställde. Vi har alltid drömt om skeppsparkett i ask med svarta fogar. Vi har lärt oss från våra tidigare byggprojekt att det är dumt att kompromissa om golvet. Väljer man ett golv med hög kvalitét kan det ligga i princip ett helt människoliv- och mer därtill.

Det golv som fanns där när vi flyttade in var ett massivt parkettgolv 20 mm. Det hade det funnits där ända sedan huset blev byggt och det var tydligt att det var väl omhändertaget. I vardagsrummet hade det funnits en heltäckningsmatta. Skulle vi inte ha rivit ner väggen, och gjort om köket till ett mer modernt kök, hade man bara genom att ge golvet en rejäl golvslipning, kunnat få ett riktigt fint golv som hade hållit i många år framöver. Tyvärr var detta inte möjligt (men det gjorde ont att kasta så många meter bra golv ut genom fönstret.)

Vi beställde golvet, golvspånskivor med golvvärmeslingor, vattenrör och styrsystem från ett och samma företag. Det var inga problem för dem att förvara golvet tills vi var klara. Vi hade hört att det var bättre att använda golvspån istället för att gjuta. Det krävdes dock mer förarbete än vi först trodde. Då vi tog bort det gamla golvet, låg reglarna med 600 mm mellan istället för 300 mm som det måste vara. Det visade sig vara ett tidskrävande och jobbigt arbete före hemmafixaramatör. Innan man la spånen blev det isolerat med 250 mm.

golv

Nytt golv
golv

En viktig lärdom!

Äntligen var vi redo at få hem golvet. Vi fick levererat en hel pall med golv. Vi släpade in det så det fick ligga ett par dagar i rumstemperatur. Efter några dagar ville ta ut och beundra våra nya golvplankor, men när vi tar ut en planka får vi en fruktansvärd överraskning.-det är inte ask, utan däremot ek????

Vi kollar igenom alla paketen och det står ek på alla. Vi kollar orderbekräftelsen och där står det till vår stora förskräckelse också ek. Vi står mitt i en golvmardröm. En sån mardröm, som om det var oss själva som läste eller hörde om det, hade skakat på huvudet och tänkt att folk som inte kollar sin order är några klantskallar. Vi ringer till säljaren med detsamma. Han var inte begeistrad, men det var inga problem att lämna tillbaka golvet då det var lagervaror. Vi behövde bara betala för leveransen. Så det blev utburet en hel pall golv samtidigt som det blev inburet en ny pall golv- denna gång lyckligtvis innehållandes fina golvplankor av ask.

Själva golvet var det inga problem att lägga. Det var mer fogen som tog en helvetisk massa tid att lägga och kostade många ömma fingrar. Men fint blev det.

Nästa gång kommer vi inte att använda golvspån- det knarrar på ett par ställen fast vi har använt mer än dubbelt så många skruvar som normalt. Det skulle förmodligen inte ett gjutet golv göra.

gulvlægningsproces
golvet läggs